Salsaventura bestaat in 2016 al 20 jaar! - LatinMagazine

Ga naar de inhoud
20 Jaar Salsaventura!
Wanneer is NU een goed moment?
Picture this, Den Haag, 20 jaar geleden. Morry Krispijn heeft salsa leren dansen, hij is er zo blij mee dat hij het eindelijk onder de knie heeft dat hij het met zoveel mogelijk mensen wil delen. Hij maakt handig gebruik van zijn eigen leercurve om een lesmethode te bedenken. In de tijd voor social media of mobieltjes was je aangewezen op uitgeprinte velletjes papier die hij eigenhandig in zoveel mogelijk brievenbussen stopt. Het resultaat is: twee hele leerlingen die er vanuit gaan dat het afgelast zal worden omdat het niet de moeite lijkt te lonen om een start te maken met zo weinig mensen. Maar Morry is een man die geen nee zegt en geeft zijn eerste les gewoon. De leerlingen zijn razend enthousiast over de les en de dans en dat het gewoon doorging en slepen zoveel mogelijk mensen mee waardoor deze eerste cursus zowaar echt vol liep. Het bewijs dat mond tot mond reclame echt de allerbeste reclame is.
Deel dit artikel/event met je vrienden!
Dansen is niet gemakkellijk ook al denkt iedereen dat wel. Je ziet mensen het met zoveel plezier doen dat het simpel lijkt. Maar als je het dan zelf probeert, word je ruw op je tekortkomingen gewezen. Om dan toch door te bijten en jezelf de beloning te gunnen is waardevol. De kunst om een hele groep mensen zodanig te entertainen dat ze niet merken dat ze moeilijke hindernissen aan het nemen zijn en ze zo naar het plezier te leiden dat dansen oplevert. De lesmethode die Morry vanaf het begin hanteert is natuurlijk in de loop van twintig jaar bijgeschaafd en werkt zo goed dat er zelfs een onderzoek op los is gelaten waaruit bleek dat leerlingen maar liefst 30% sneller aanleren. Het is een strak programma dat de 50 docenten op de 15 locaties ook echt gebruiken waardoor het voor de cursisten mogelijk is om een les op een andere lokatie in te halen en niets te missen.

Gelukkig voor de salsascene is Morry een aanpakker die niet aarzelt om dingen die op zijn pad komen gewoon te proberen. Een spontaan ideetje om eens een keer een filmpje te maken over een les heeft
geleid tot een serie les dvd’s die je gewoon thuis kunt opzetten en een dans aan te leren. De tijden van zelf uitgeprinte papiertjes hebben plaats gemaakt voor nieuwe media en ook die zetten ze bij Salsaventura op de juiste manier in. Via de goed werkende site kun je een heel uitgebreid rooster zien waar je wanneer terecht kunt. Of je eigen lessen nog eens bekijken om thuis te oefenen en heel erg beslagen ten ijs te komen de volgende les. Oefenen is de sleutel tot je eigen succes tenslotte.
Het was tien jaar geleden op het Salsa Beach Festival op de Scheveningse pier dat de realisatie zich van Morry meester maakte. Een moment dat hem nu, twintig jaar later nog steeds kippenvel bezorgd. Hij keek rond op het drukke evenement waar hij duizend man van verschillende leeftijden, afkomsten en achtergronden zich zag vermaken met elkaar. Zelfs een leerling wiens zoon een maand daarvoor was overleden was er. Omdat de warme sfeer die je bij latinfeesten vindt alle verschillen opheft. Mensen zijn er echt blij en vinden warmte bij elkaar. Dat mogelijk kunnen maken door een goed georganiseerd evenement neer te zetten is de kers op de taart, de reden om op te staan en weer een dagje door te ploeteren.

Ook voor mensen met dezelfde wens als Morry - mensen iets moois aanleren - heeft Salsaventura docentenopleidingen (www.salsadocentenopleiding.nl) om de beste versie van jezelf te worden. Op de blog (www.salsaventura.nl/blog) kun je al nuttige tips lezen die voor iedere docent in welk vakgebied handig zijn. De cursus die je kunt volgen is weliswaar op het geven van salsales gebaseerd maar dat kun je als middel tot een doel zien en het vertalen naar je eigen lessen. Lesgeven is ook iets waar mensen van denken dat iedereen het kan. Als je het goed kunt, schenkt het veel voldoening. Maar het kan ook verkeerd. Aan jou de keus.
Morry heeft al deze dingen dan wel zelf opgestart, hij heeft dat niet alleen gedaan. Zijn rechterhand en danspartner in dit 'aventura' is Desiree. Zij is ooit gekomen voor een danslesje en wilde een paar jaar later wel een jaartje meedraaien voor de ervaring. Dat jaartje werden er 16. Samen met Morry heeft zij duizenden mensen laten genieten tijdens grote salsa evenementen maar ook fiasco’s ondergaan, pittige leermomenten.  In de loop van 16 jaar heeft zij veel mogelijk gemaakt en aangepakt omdat ze net als Morry een ondernemende persoon is die kansen ziet waar anderen opgeven. Ze is iedere keer als ze op een positie in de organisatie uitgeleerd was toch maar niet vertrokken maar een stap verder gegaan en een haast onmisbare kracht naast Morry geweest. Het is nu na 16 jaar pas tijd voor Desiree om het Salsaventura schip te verlaten nadat ze heeft gezorgd dat het team mensen dat haar taken overneemt dat ook goed zonder haar kan.
Denk nu aan de dag van vandaag, of eigenlijk liever 8 oktober. Het zoveelste jubileum dat Salsaventura gaat vieren alsof het het laatste is wat ze gaan doen. Niet dat dat zo is, maar dat is wel de juiste instelling als je het beste feest dat je in je hebt wilt neerzetten. Maar het is wel degelijk ook het afscheid van Desiree. De show die op 8 oktober neergezet gaat worden is opnieuw een primeur. Zoals we inmiddels van Salsaventura gewend zijn gaan ze iets nieuws neerzetten en ons dan aanleren hoe het ook kan. In dit geval een 20 jarig jubileum van een dansschool vieren. FB event!

Want ik hoor jullie al denken, ohjee, dat wordt een feest waarbij we continu onderbroken gaan worden door dansshows. Of nu moeten we zitten kijken naar andere mensen die dansen terwijl we zelf willen dansen. Maar ik beloof je dat dit iets bijzonders zal gaan worden. Gooi alle ervaringen even overboord en laat je leiden door de naam van deze show: Salsaventura Night Live. Op deze avond zul je de 20 jaar kunnen herbeleven tijdens een echte Late Night Talk & Danceshow . Presentator en showhost Moe Flex heeft een desk en een bank en gaat jou een volle 90 minuten memorabele momenten uit de rijke Salsaventura geschiedenis voorschotelen waarna je zelf de dansvloeren op kunt. Tot diep in de nacht.

Mensen hebben altijd wensen, en mogelijkheden om die wensen uit te laten komen. Alleen het kiezen van het moment waarop je begint is de vraag. Het antwoord is NU.

Geschreven door: Louke Spigt | www.loukalicious.com
Terug naar de inhoud