Recensie: Te Voy a Querer van Maite Hontelé - LatinMagazine

Ga naar de inhoud

Recensie: Te Voy a Querer
CD van Maite Hontelé

Door de passie, bevlogenheid en professionaliteit waarmee Maite haar muziek benaderd, levert zij het bewijs dat hoogwaardige salsa maken los staat van afkomst. Daarmee steekt ze met kop en schouders boven het gemiddelde uit en is ze het voorbeeld dat veel mogelijk is in dit leven.  En zeker na haar recente optreden in het Tolhuistuin in Amsterdam, ben ik om.

Ze woont al heel wat jaren in Colombia, maar stond er op dat ze haar vierde productie 'Te Voy a Querer' eerst in Nederland zou presenteren. Tijdens een uitverkocht tournee vertelt ze je hoe haar muzikale leven er uit ziet. Met haar band op fietsen door Medellin, Colombia rijden voor de videoclip van Te Voy a Querer. Als goeduitziende blonde dame van Utrechtse afkomst denk je dat je te maken hebt met de ideale schoondochter, maar op het podium gedraagt ze zich als een ware bandleider die alles ziet, bestuurt en onder controle heeft en haar groep jonge Colombiaanse musici hetgeen laat doen dat van te voren bedacht is. Haar sound laat zich kenmerken door invloeden uit de Colombiaanse folklore, salsa en latin-jazz. Zelf noemt ze het the new sound of old school salsa.

In 2013 werd Maite door de Colombiaanse publieke radio uitgeroepen tot artiest van het jaar. In 2014 werd haar werk bekroond met een Latin Grammy nominatie in de categorie 'Beste Salsa Album' naast grootheden als Marc Anthony en Tito Nieves, hetgeen nog niet eerder is gebeurd bij een Nederlandse band of artiest. Na de nominatie van haar vorige cd zijn alle ogen en oren in het latin-muziek veld nu gericht op haar nieuwe plaat.  Maite nam onder andere op met musici van Juan Luis Guerra (Dominicaanse Republiek), Herencia de Timbiquí en Diego Galé (Colombia), Jorge Glem (Venezuela) en Alaín Pérez (Cuba) die voor dit album een stuk componeerde en produceerde. Het album bevat 11 door Juancho Valencia gecomponeerde tracks, elk met een andere (altijd tropische) invalshoek.

De afgelopen jaren heeft Maite het podium gedeeld met o.a. Oscar d’Leon, Ruben Blades en Grupo Galé en kan ze in Colombia waar ze nu al weer een aantal jaren woont niet meer rustig over straat. Maite Hontele´ raakte als jong meisje verslingerd aan salsa en son. Na haar studie latin en jazz aan het Rotterdams conservatorium ging ze op tour met Musica Cubana (Buena Vista Social Club). Tegenwoordig woont zij in Colombia waar ze onder eigen naam een succesvolle carrie`re heeft opgebouwd. Haar liefde voor Colombia begon een aantal jaar geleden, door de tours aldaar met Rumbata´ Big Band en Cubop City Big Band. Het publiek toonde enorm veel enthousiasme en dat leverde soms grappige taferelen op. Rozen op het podium en veel persaandacht. Maite is radicaal anders en blijft ook nog eens Nederlandse. Dat, samen met haar talent, maakt haar exotisch en wereldwijd mateloos populair.


Rik Gieltjes

Te Voy a Querer

Artiest: Maite Hontelé
Jaar van uitgave: 2015
Stijl: diverse latin
Winkelwaarde: € 14.99 (vinyl en cd versie)
Aantal nummers: 11
Tijdsduur:  
Terug naar de inhoud