Recensie: Watch Out! ¡Ten Cuidao! van Mambo Legends Orchestra - LatinMagazine

Ga naar de inhoud

Recensie: Watch Out! ¡Ten Cuidao!
CD van de 'Mambo Legends Orchestra'

Noem me een romanticus en ik zal je niet corrigeren. Verwijt me maar dat ik soms het cliche van ‘vroeger was alles beter’ gebruik, en ik zal het alleen maar beamen. Ook al ben ik, ondanks mijn grijze highlights, niet uit die tijd, er gebeurt iets magisch als ik woord mambo hoor.

Ik dwaal af naar de jaren 50, New York. Gerenommeerde clubs zoals het Palladium, de ‘sharp dressed’ dames en heren, die de moves, dips & tricks uitvinden en die je heden ten dage nog op de dansvloer ziet. De rivaliserende mambo orkesten, waar de grote Tito Puente, Tito Rodriques en Machito de scepter zwaaiden. De afro Cubaanse ritmes verweven met de blazersecties conform hoe de Jazz Bigbands die hadden. Het thuisland New York, waar al die Puerto Ricaanse, Cubaanse immigranten  overdag een bestaan wilde opbouwen en ’s nachts de trend zetten. That’s mambo baby!

Wel, bovenstaande klinkt erg van dat was ooit, maar het tegendeel is gelukkig meer dan waar. De voormalige bandleden van mambo-koning Tito Puente zijn gelukkig niet samen met hem gestorven. Deze topmuzikanten verstaan al decennialang de kunst om hoogwaardige mambo te (blijven) maken.

De totstandkoming van Ten Quidao!, Watch out! wordt gedragen door de drijvende veren John ‘Dandy’ Rodriquez, Jose Madera en Mitch Frohman. John Rodriquez is 30 jaar actief bij wijlen Tito Puente en Tito Rodriquez en oprichter van de legendarische Tipica ’73. Dan is er ook nog de musical director Jose Madera die zijn sporen heeft verdiend bij Tito Puente en Machito. En als laatste de bandleider Mitch Frohman: bandlid bij Tito Puente, Mongo Santamaria en de Spanish Harlem Orchestra.

Als dit nieuwe materie voor je is, dan raad ik je aan om gelijk te hoppen naar het nummer Interlude 2. In dit nummer wordt je verteld uit welke instrumenten ‘da mambo’ bestaat en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Informatief en leuk! Daarna door naar nummers zoals Para Todo El Mundo Rumba Vamos, Hablame Ahora en Donde Va Maria en geloof me, het wordt niet beter dan dit!

Mede oorzaak hiervan zijn de vocale toppers zoals Marco Bermudez, Jorge Maldonado,  Cita Rodriguez (de dochter van de wijlen Pete Él Conde’ Rodriquez!) en mijn favoriet: Frankie Vazquez. Zij zijn de ‘icing on the cake’ bovenop een taart die al decennialang gebakken is, en nog steeds erg lekkerrrrrrrrrr smaakt. Mambo!

Rik Gieltjes

Watch Out! ¡Ten Cuidao!
Artiest: Mambo Legends Orchestra
Jaar van uitgave: 2011
Stijl: Mambo
Winkelwaarde: € 14,99
Aantal nummers: 16
Tijdsduur: 88:45 min
Website: www.mambolegends.com

Terug naar de inhoud