Interview met Tony Pirata & Sofie Fox - LatinMagazine

Ga naar de inhoud

Interview met Tony Pirata & Sophie Fox
Tony Pirata was de eerste Kizomba instructeur in Frankrijk toen hij begon in 1999

In het nog steeds erg koude Amsterdam heb ik met de knappe Tony en mooie Sophie afgesproken. Het eerste dat mij op viel toen ik ze begroette was dat ze langer zijn dan ik verwachtte. Veel dansers zijn petit en als je video's bekijkt op youtube krijg je nooit een goeie indruk van de echte maat van performers.

Sensual Weekend
Tony and Sophie waren in Amsterdam om een groot aantal workshops tijdens het Sensual Weekend van Kizomba Domingo te verzorgen. Hun eerste keer in Amsterdam. Dat is een teken van hoe klein de Amsterdamse Kizomba scene nog is. Alfred Asante, de man achter Kizomba Domingo is ooit begonnen met salsa les en daar ooit vanwege tijd en het gebrek eraan even mee gestopt om vervolgens een Kizomba workshop te volgen. Hij is niet meer gestopt met dansen en bezocht festival na festival in Europa. Zijn netwerk van dj’s en docenten groeide. Alfred vind het jammer dat Amsterdam nog geen hotspot is voor Kizomba. Een jaar geleden is hij samen met zijn zakenpartner begonnen met Kizomba Domingo. Eens per maand is dat het feestje waar je je Kizomba behoefte kunt bevredigen met steeds goeie dj's in de prachtige Club Lite op de Jan v Galenstraat 24 (velen van jullie kennen die plek als de jarenlange hotspot voor salsafeestjes iedere donderdag). Ze hebben goed geluisterd naar hun gasten en weten intussen dat de behoefte voor Kizomba dansers een dansfeestje is op de zondag. In de vooravond beginnen en niet al te laat afgelopen zodat iedereen gewoon op maandag weer naar hun werk kan. Voor de dansers die graag een serie workshops willen organiseren zij elke drie maanden Sensual Weekend met 6 workshops, 2 feesten en een top show. In het weekend van 13 tot 15 Maart waren superster Tony Pirata en zijn lieflijke danspartner Sophie Fox de trekpleister van het Sensual Weekend.

Pirata de pionier van Kizomba
Tony Pirata was de eerste Kizomba instructeur in Frankrijk toen hij begon in 1999. Hij had al verschillende Kuduro optredens gedaan in Parijs en zodoende kende hij bareigenaren en stelde een Kizomba workshop voor. Het was hard werken en men zou kunnen zeggen dat hij eigenhandig verantwoordelijk is voor de Kizomba scene in Frankrijk. Hij heeft het ver geschopt als je bedenkt dat hij uitgroeide van workshops met twee deelnemers tot optredens en workshops geven over heel de wereld. Zeven jaar geleden heeft hij Sophie voor het eerst ontmoet op een festival. Ze dansten samen en hij voorspelde toen al dat zij ooit een grote Kizombadanseres zou worden. Ze was nog met school bezig waar ze ooit begonnen was met hiphop omdat dat er aangeboden werd. Later is ze naar latin overgestapt en verliefd geworden op kizomba. Zij en Tony hebben altijd contact gehouden en werden vrienden die elkaar op festivals steeds weer tegenkwamen overal in Europa.

Sophies choice
Twee jaar geleden vroeg hij aan Sophie of ze hem wilde helpen in een workshop en zij zei ja. Denkende dat de grote Tony Pirata dat niet echt zo bedoelde ging ze accoord toen hij voorstelde om partners te worden. Toen hij een paar dagen later belde of ze beschikbaar was de komende tijd was ze blij met het mooie excuus om te stoppen met de studie waar ze niet verder mee wilde en is ze het avontuur ingestapt zonder nog maar een seconde spijt.  

Ere wie ere toekomt
Tegenwoordig werken deze partners erg prettig met elkaar en creeren de choreografien samen. Sophie vindt wel dat Tony meer erkenning verdient voor het maken van zijn naam in de Kizomba. Telkens als ze met andere Leraren op festivals samen zitten te praten hebben ze lange discussies tot in de kleine uurtjes over waarom het toch zo ongewoon is voor professionele dansers om elkaar openlijk te steunen en erkenning geven voor datgene wat zij in de dans wereld hebben bereikt. Ik zie dat als een rare gewoonte in de hele danswereld. Men steunt elkaars werk en vakmanschap niet. Als alle professionals met elkaar zouden samenwerken, zou iedereen daarvan profiteren. Dansers zouden de kans krijgen om te zien dat hun rolmodellen elkaar respecteren en dat zou de dans kunst ten goede komen. Helaas is het in de hele danswereld normaal om slecht te praten over elkaar en zichzelf boven anderen te plaatsen. En dat levert een groot contrast op met de enthousiaste reacties en applaus die ze krijgen overal waar ze komen in de wereld om dansers les te geven en te inspireren.

Dansen een cadeau
Leren dansen is het mooiste kado dat je aan jezelf kunt geven. Waarom is het zo dat mensen denken dat dat simpel is en dus ook beginnen met lesgeven zonder echte kennis van zaken? Geen rekening houdend met de strijd die aan de meeste dansstijlen vooraf ging. Vergeten om de geschiedenis van de dans die zij geven erbij te vertellen. Gewoon om in te spelen op een hype en een vlug slaatje te slaan lijkt de reden van dit gedrag. Maar we weten allemaal dat je niet rijk wordt van het organiseren van festivals, feesten en shows tot we met zijn allen respect gaan tonen en er naar waarde voor gaan betalen.

Probeer een show te gaan zien
Alle kritiek daargelaten, we kunnen zien dat al het harde werken loont voor Tony en Sophie. Ze leven hun droom. Terwijl hun vrienden zich afvragen hoe ze het volhouden om twee nachten per week thuis te slapen en de rest van de tijd in vliegtuigen en hotels. Ze zijn dankbaar voor de kans om inspiratie en het plezier van kizombadansen over te brengen. Ze brengen uren door met enthousiaste dansers in workshops over de hele wereld. In iedere stad waar ze zijn nemen ze een promofilmpje op voor de stad waar ze erna naartoe gaan. Volg deze fijne mensen op facebook en kijk uit naar data in een stad in de buurt.

www.facebook.com/piratafox
www.facebook.com/kizombadomingo


Door: Louke Spigt / 15-03-2015

Terug naar de inhoud